Hur mådde egentligen Venus von Willendorf ? Vad var det för död som lurade i profeten Elisas gryta? Varför vägrade Pytagoras äta bönor? Kan hundar och insekter vara ett värdefullt tillskott till kosthållet? Vilken sorts mat erbjuds man i en traditionell gödningskur, och varför är samma mat nu påbjuden som hälsosam?
Kulinaria skildrar på ett lärt och underhållande sätt myter och sedvänjor kring mat och dryck från människans förhistoria fram till vår tids mer eller mindre belagda kostråd. Under resans gång kommer läsaren att få såväl insikter och aha-upplevelser och bringas att rynka på näsan och skaka på huvudet. Ifrågasättandet av auktoriteter löper som en röd tråd genom texten, om det så rör klassiska konstnärer, Lonely Planets reseskildringar eller Livsmedelsverkets dietister.
Signaturen Piltson blev ett välbekant och uppskattat, men också kontroversiellt, namn bland kostintressenter när han 20062007 drev bloggen Piltsons kommentarer.