Utsedd till Etniska kokböcker nr 2 i Årets Svenska Måltidslitteratur 2024
”En bok för alla mat- och Greklandsvänner.” Betyg 5/5.
Per Björgell, BTJ
”Sara Berg har släppt ett riktigt praktverk fyllt med klassisk grekisk mat du garanterat kommer att förälska dig i. … Ett måste att ha hemma i bokhyllan.”
Tidningen VEGO
”underbara recept och bilder fyllda med soliga smaker.”
Allas
De senaste åren har någonting hänt i Grekland: En ny generation kockar lagar enkla och underbara rätter med större medvetenhet, men utan att tappa bort den grekiska identiteten.
Det är just den sortens recept den här boken innehåller. Från klassiker som grekisk sallad, moussaka och stifádo till rätter som inte är speciellt kända utanför Grekland. Som ostfyllda, sammetslena pitabröd från Kreta, den chokladigaste av chokladkakor och giouvétsi – en gryta på kött och den lilla risformade pastan orzo.
Recepten går i linje med den nya tidens grekiska mat, där man visar omsorg om råvarorna. Ingenting är speciellt komplicerat och allting är gott.
Sara Berg är frilansjournalist och barista, baserad i Malmö. Hon skriver om mat och kultur i bland annat Sydsvenskan, Expressen och Gourmet och har tidigare gett ut Pasta på italienska och Berlin för foodisar. Tillsammans med fotograf Miriam Preis har hon rest till Grekland för att utforska det grekiska köket.