Denna bok ger såväl bakgrundskunskaper som praktiska kunskaper om mikroorganismer, smittskydd, hygienrutiner och smittreningsprocesser. Här beskrivs också korrekt hantering av medicinska och kirurgiska instrument. Boken avslutas med en Snabbguide, en uppslagsdel specifikt avsedd för tandvården. Den förklarar ord och begrepp samt ger korta svar på hur olika artiklar ska smittrenas, desinfekteras och steriliseras.
Genomtänkta hygienrutiner förenklar vardagsarbetet, förbättrar vårdekonomin och bidrar till ökad patientsäkerhet. Att följa basala hygienrutiner är dessutom en absolut nödvändighet för att bromsa utvecklingen av antibiotikaresistens hos mikroorganismer. Därför är boken Hygien och smittskydd i tandvården så viktig.
Nytt i denna tredje, kraftigt omarbetade och utökade upplaga är avsnitt om vägledning till praktisk klinisk infektionsmedicin vid patientbehandling samt kapitel om aspekter kring personalsäkerhet.
Boken vänder sig till studerande på tandvårdsutbildningarna och till yrkesverksamma inom tandvården, men kan också användas inom andra verksamheter där hygien och smittskydd är viktigt.
Mikael Zimmerman är leg. tandläkare och docent i klinisk oral diagnostik vid Karolinska Institutet. Han driver sedan många år eget bolag med inriktning mot hygien och smittskydd samt kvalitetsutveckling.
Klas Sjöberg är specialist inom internmedicin och gastroenterologi och docent vid Lunds universitet. Han tjänstgör som överläkare vid Skånes universitetssjukhus och är ansvarig för utbildningen i internmedicin för läkar- och tandläkarstudenterna.