Årets Svenska Måltidslitteratur: Årets kulturgärning 2024
»Det är en magnifik bok, kulturhistoria när den är som bäst: välskriven, perspektivrik, mångbottnad, lärorik. Betyg: 5 av 5, Briljant.« BTJ
1800-talet var en tid av självhushållning då nästan allt gjordes från ax till limpa i hemmet. Vardagsmaten kunde kvinnorna laga utan recept, men när det skulle ordnas fest plockade man fram sin receptsamling. Likt många andra högreståndskvinnor hade Betty Gyllensvärd en sådan. Hennes samling omfattade så småningom flera hundra recept, på allt från färser och korvar till ”buddingar” och småkakor.
Med utgångspunkt i den bevarade receptsamlingen tecknas Bettys liv i En adelsdam i kök och salong. Ett liv som i sina konturerliknade många andra kvinnors i hennes samhällsställning. Kulturhistoriker Jonas Wallin berättar om Betty medan Eva Helen Ulvros, professor emerita i historia, skildrar utvecklingen för kvinnor under seklet och Ulrica Söderlind, lektor i måltidsvetenskap, gör en djupdykning i recepten.
En adelsdam i kök och salong är en rikt illustrerad och vackert formgiven bok med ett varierat urval från receptsamlingen.