STORA ROMBOKEN Rom & Cocktails från hela världen är en helsvensk rombok som fångar upp den exploderande trenden att prova mörk rom och romdrinkar. Boken förmedlar känslan kring de varma trakter där rom tillverkas och avnjuts. Varje större romproducerande land finns med. Ländernas romkaraktärer beskrivs, tillverkare intervjuas och klassiska drinkar serveras på rad.
För grundkunskaperna finns en ingående, inlevelsefull och rafflande historik om pirater, kolonisatörer och rivalitet som bakgrund till hur sockerrör, melass och rom spritt sig över världen. Likaså finns beskrivet hur tillverkningen går till; hur stilen skiljer mellan brittisk, fransk och spansk rom, och hur destillation och lagring skiljer och förenar romtillverkarna.
Med personliga bilder, gamla annonser och läckra drinkar är boken en färgsprakande resa genom djungler, sockerrörsfält och till palmkantade sandstränder. Till allt detta serveras ett stort antal drinkar, där klassiska romdrinkar möter andra drinkar som fått en twist med rom i centrum.
Den första upplagan av Stora Romboken utsågs av Gourmand Cookbook Awards till World s Best Spirit Book 2023 . Här är en omarbetad, utökad nyutgåva av vinnarboken.
OM FÖRFATTARNA
Tillsammans driver författarna podden Romradion sedan 2021. Där sprider de sitt stora intresse kring rom, med medverkan av profiler från hela romvärlden.
Robert Sandqvist, mer känd som Rom-Robban, är en av Sveriges mest välrenommerade experter inom rom. Med lång erfarenhet bakom bardisken och en passion för romkultur har han etablerat sig som en ledande provningsledare i landet. Han är också grundare av YouTube-kanalen Rom-TV, där han delar med sig av sina kunskaper till en växande publik. Genom resor och arbete i flertalet regioner där rom tillverkas har han utvecklat en djup förståelse för rommens ursprung, tillverkning och smaker.
Lars Renbjer importerar och distribuerar spritdrycker sedan 2004 i firman Renbjer Fine Spirits. Genom denna verksamhet har Lars ett brett nätverk av kontakter runtom i världen, så även hos de mer exklusiva romproducenterna. Företaget gör även egna buteljeringar av framförallt rom. Lars har genom yrket byggt upp ett brett och gediget kunnande om tillverkare och tillverkning, men har också djupa historiekunskaper om de mest spridda spritsorter, i synnerhet historien om rom.